Vlaams-Marokkaanse danser Waar hij komt optreden, wordt hij wel als Highlight aangekondigd, zoals door de Stadsschouwburg van Groningen, waar Myth, het multiculturele programma, twee avonden achtereen, dinsdag 29 en woensdag 30 januari — aanvang 20:15 uur — wordt opgevoerd. Dat 'highlight' is de Vlaamse Marokkaan Sidi Larbi Cherkaoui, die geldt als de thans nieuwe, internationale ster van de moderne dans. De laatste jaren heeft hij zich met diverse eigen programma's ontwikkeld, en die zijn met veel instemmig ontvangen. Hoewel hij zelf een zeer veelzijdige danser is, die tal van stijlen en technieken uit diverse culturen op één lijn weet te brengen, bestaat zijn programma in veel meer uitingen van kunst: theater en humor, alsook ernst, waarbij ook het gelijkwaardige zijpad van muzikale poëzie niet wordt geschuwd. Veertien uitvoerenden moeten in Myth een uitbeelding van de gecompliceerde hedendaagse samenleving op de planken brengen: twaalf dansers en twee acteurs. De muzikale ondersteuning, eveneens op het podium, wordt gerealiseerd door Patricia Bovi met het uit zeven musici bestaand ensemble Micrologus.
"Adembenemend" In het overzicht van de optredens, die Greetje Bijma voor de periode maart 2007 tot en met de maand mei van de lopende jaar op haar website heeft staan, wordt onder 23 januari slechts summier gemeld dat ze, samen met Arthur Japin in het Cultuurcentrum De Oosterpoort te Groningen zal optreden. Wat ze precies zullen doen, is nog een verrassing, maar dat mag op zich geen probleem zijn, zeker niet voor degenen, die òf de één òf de ander, dan wel beiden, nader kennen en met verrassingen uit de koker van deze 'aparte vogels' wel uit de voeten kunnen. In ieder geval mogen de luisteraars iets verwachten dat buiten het geijkte stramien valt, alleen al door de combinatie van een veelvuldig bekroonde 'zangeres' met een stem, die vijf octaven bestrijkt en een schrijver die heel wat meer is dan een eveneens meervoudig onderscheiden romancier, die overigens 12 jaar geleden bij De Arbeiderspers debuteerde met een verhalenbundel. Sedertdien heeft hij als literator getoond zich in zoveel verschillende disciplines binnen het literaire gebeuren thuis te voelen, en de uitkomst van diverse ondernemingen, tot en met een operalibretto in het Engels, kan niet anders dan goede moed en hooggespannen verwachtingen wekken. Van hem mag derhalve eveneens heel wat meer worden verwacht dan alleen het gebruikelijke voorleesmoment.
Ritmiek en cadans In de Agenda van de Stadsschouwburg en De Oosterpoort wordt vanzelfsprekend gerefereerd aan de vele successen die de beide protagonisten van woensdagavond 23 januari, in de kleine zaal van het Groninger cultuurgebouw, al hebben geoogst, en wordt terecht — en vanzelfsprekend niet zonder enig gezond chauvinisme — gewezen op de kwalificatie die de New York Times voor Greetje Bijma in petto had: "een adembenemende persoonlijkheid". We gaan er, gezien beider ervaring, maar van uit dat dit voor de tijdelijke theaterpartner Arthur Japin — de schrijver, die tijdens het huidige gezamenlijke concert toch op enigerlei wijze ook spreker zal moeten zijn — niet letterlijk zal gelden. Deze bijzondere avond in Groningen is opgezet in samenwerking met Athena's Boekhandel in de Martinistad, een instituut dat in de loop van zijn bestaan veel literaire gebeurtenissen in eigen huis en daarbuiten heeft georganiseerd.
Heinz Wallisch (*Groningen, 1945) is muziek- en literatuurcriticus, taalredacteur, lector en lexicograaf. Vanaf zijn vijftiende jaar doorliep hij, naast zijn school- en studietijd, alle disciplines van het boeken- en uitgeversvak. Begin jaren zeventig was hij in diverse landen werkzaam voor de uitgeverij van de Europese Commissie. Aan tal van dag-, week-, maand- en vakbladen in binnen- en buitenland heeft hij bijdragen geleverd. Enkele jaren geleden liet hij zich verleiden tot elektronisch publiceren, en sedertdien verschijnen zijn artikelen, commentaren, recensies en beschouwingen op zo'n vijftig verschillende cultuurwebsites — die praktisch alle van hemzelf zijn — in Nederland, België, het Duitse taalgebied, op één Franstalige, en op enkele internationale, Engelstalige.
Publicaties in boekvorm:
Gavarni: 32 tekeningen uit de Mascarade humaine, Groningen 1966; 125 Jaar Symfonieorkest in Groningen, Groningen 1987;
Geïllustreerde Muziekinstrumenten Encyclopedie (samen met Bert Oling), Lisse 2003. Sedertdien is dat boek in diverse Oost- en Zuid-Europese landen uitgebracht. In de VS en Groot-Brittannië haalde het zeer hoge oplagen.